Четвер
02.05.2024
18:41
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 190
Друзі сайту
FILE VIEW
Вітаємо Вас на сайті ЗОШ І-ІІ ступеня с.Скобелка
Головна » 2019 » Квітень » 22 » Тиждень української мови та літератури на відзначення Шевченківських днів
13:22
Тиждень української мови та літератури на відзначення Шевченківських днів

Тиждень української мови та літератури на відзначення Шевченківських днів

З 11по 15 березня було проведено тиждень української мови та літератури

на відзначення 205-річчя від дня народження Т. Шевченка.

        Особа і творчість Великого Кобзаря є для учнів нашої школи своєрідним моральним кодексом. Пройдуть віки, одшумлять війни, забудуться битви, а Шевченко, син гіркого й суворого віку, залишиться в повному розумінні прекрасного людського нормою і зразком для поколінь. Він заклав основи не лише українська література , а й літературної мови нашого народу, зробив нашу мову ще прекраснішою, значно гучнішою, барвистішою.

Саме цьому всі учні нашої школи та вчителі-філологи, класоводи із задоволенням організовують і проводять загальношкільні заходи, присвячені Тарасу Шевченку. Перший день тижня розпочався з виставки стінгазет «Наш Шевченко», які підготували учні 5 - 9 класів. Після уроків, запаливши вічну свічку біля портрета Кобзаря, вийшли на загальношкільний флешмоб всі учні школи. Захід під назвою « Мова  творів Великого Кобзаря » об’єднав  і вчителів, і учнів. Урочисто піднесено звучали пророчі слова з уст учасників дійства. З якого гордістю та натхненням читали вірші наймолодші учасники заходу - вихованці Л.О. Панасюк ( учні 3 класу). Слід відзначити Панасюка Д. (5 кл.), Дацюк Л. (3 кл.), Бочко Ю. (3 кл.), які не тільки гарно продекламували поезії, а й з великим натхненням попрацювали, намалювавши до них ілюстрації.

Учні шестикласники провели екскурсію - спостереження природи березневих днів і написали творчу роботу на тему: « Найголовнішого очима не побачиш». Найкращими були визначені твори у Трофимчук С., Мелконян М. та Кондратюк У.

У школі є багато обдарованих дітей, які мають хист до малювання. Їхні роботи були представлені на виставці «Творча свіча». Варто відзначити роботи Панасюка Д. (5 кл.),Гаврищука Б. (7 кл.), Ковальчука Н. (7 кл.), Поліщук Н. (7 кл.), Сегеди К. (8 кл.), Куліша А. (9 кл.), Сороки І. (9 кл.), Польчик Ю. (9 кл.).

Учні 9 класу на відкритому уроці з української літератури вивчали поему «Катерина». Учнів до глибини душі схвилювала трагічна доля жінки-кріпачки. Переживаючи і аналізуючи образ матері-покритки, дев’ятикласники прийшли до висновку, що автор не картає свою героїню за малодушність, а навпаки, жаліє її, сироту. І це закономірно: у кожного з нас, таких слабких і беззахисних, є своя мета терпіння, сили волі й віри. Катерина просто переступила свою мету. Любов і розпач, ніжність і гірку іронію співпереживали учні разом із героїнею твору. Учнів схвилювало ображене, осиротіле почуття Катерини-покритки. Підсумувавши опрацьований матеріал і написавши твір « Як я уявляю собі подальшу долю Івася, сина Катерини», учні дали не однозначну оцінку поведінці героїні поеми.

Не менш цікавим та змістовним пройшов брейн-ринг «Що я знаю про Шевченка. Сторінками  Кобзаря» Пізнавально-виховний захід розпочався із вступного слова вчителя-філолога Родзінської І. М., яка відзначила, що Шевченко став символом незнищенності українського народу, його велика любов до людини, до матері, до рідної України вчить, як треба жити на світі. Лічильну комісію очолила Денисюк Н.Е.. Учасники брейн-рингу розбились на команди: «Ерудит», «Веселка», «Сонечко», «Барвінок». Кожну команду представляв один учень від класу.

Під час конкурсів учні показали усю багатогранність обдарувань поета, продемонстрували свої знання про життєвий і творчий  шлях Кобзаря. Конкурси капітанів «Хто більше?», «Ми вам – ви нам», «З якого це твору?», «Домашнє завдання», «Історія мого життя є частиною історії моєї Батьківщини» продемонстрували глибокі й ґрунтовні знання юних шевченкознавців – справжніх патріотів України. Команду «Капітошка», яка стала переможницею, представляли учні: Мельник Д.(9 кл.), Сегеда К. (8 кл.), Шумчук В. (6 кл.), Козаченко В. (7 кл.),Коннова О. (5 кл.).

Програму тижня української мови та літератури завершив виступ учнів 7 класу із літературно – музичною композицією «Слався, Тарасе великий !» Проведений тиждень, приурочений Т.Шевченку, об’єднав всіх учнів нашої школи, бо Шевченко – це Україна, а Україна – це Шевченко. Уявити себе без Шевченка – все одно, що без неба над головою.

 

Переглядів: 342 | Додав: вчителька | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: